Dieta w chorobie Hashimoto: co musisz wiedzieć o żywieniu dla zdrowia tarczycy

Jaka dieta pomaga w normalizacji pracy tarczycy? Na co należy zwrócić uwagę, stosując dietę opracowaną specjalnie dla pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi?
Każdego roku odkrywamy coraz to nowe diety, kompleksy detoksykacyjne i systemy posiłków, które pozwalają nam zrzucić zbędne kilogramy w kilka dni. Prawda jest taka, że wszystkie te pozornie innowacyjne diety mogą w końcu stać się poważnym zagrożeniem dla zdrowia i mieć na nie raczej negatywny wpływ. Ostatnio krótkotrwałe diety schodzą na dalszy plan, a coraz częściej zaczynamy myśleć o tym, aby na stałe stosować zbilansowaną dietę – dietę, która wprowadza nowy styl życia. Alternatywą jest dieta Hashimoto, pierwotnie opracowana dla pacjentów z chorobą autoimmunologiczną, która wpływa na tarczycę.
Jak się odżywiać na diecie w Hashimoto?
W chorobie Hashimoto tarczyca jest w stanie zapalnym i osłabiona. Duże spożycie jodu może mieć bardzo negatywny wpływ na jego stan, prowokując nadmierne rozciąganie narządu. Na początku należy usunąć z diety wszystkie pokarmy zawierające duże ilości jodu, a mianowicie:
- Ryby;
- Jaja;
- Algi, sushi, sałatki i gotowe dania zawierające wodorosty;
- Sól jodowana;
- Gotowe produkty spożywcze z solą jodowaną (należy dokładnie zapoznać się z zawartością produktu);
- Zwykłe mleko krowie;
- Olej sojowy, słonecznikowy i rzepakowy;
- Orzeszki ziemne;
- Produkty mączne, słodycze;
- Wyroby wędliniarskie;
- Fast foody, słone i tłuste potrawy.
Dieta o niskiej zawartości jodu pomaga zmniejszyć napięcie tarczycy. Dieta ta zminimalizuje wchłanianie jodu do organizmu i unormuje stan tarczycy.
Terapie żywieniowe są wprowadzone w celu zapewnienia, że spożycie składników odżywczych i przeciwutleniaczy jest aktywny i promuje regenerację tarczycy. Dieta w Hashimoto „uczy” organizm na nowo obchodzić się z jodem, a proces ten zachodzi dzięki pozyskaniu niezbędnych pierwiastków, witamin, które zmniejszają stan zapalny i zwiększają zdolności antyoksydacyjne tarczycy.
Dieta składa się z następujących produktów spożywczych:
- Owoce (szczególnie owoce cytrusowe, brzoskwinie, ananasy, jabłka);
- Warzywa (najlepiej nieskrobiowe: cukinia, marchew, szparagi, papryka, pomidory, karczochy, brokuły, awokado);
- Jagody;
- Oliwa z oliwek i olej lniany;
- Czosnek i cebula;
- Zielenina, zwłaszcza rukola;
- Czerwone mięso;
- Kombucha (kombucza) / grzybek herbaciany;
- Rosół z kością;
- Korniszony, kapusta kiszona, kimchi;
- Ryby mogą być włączone do diety, ale nie częściej niż 2 razy w tygodniu.
Czy dieta ma jakieś wady?
Ponieważ system żywieniowy w chorobie Hashimoto ogranicza niektóre pokarmy, organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości witamin i składników odżywczych, dlatego w diecie należy uwzględnić suplementy takie jak olej rybi, witamina C, E, D, omega-3, cynk, żelazo i selen. Wybór powinien być dokonany przez lekarza w małych dawkach, w celu odnotowania pozytywnych lub negatywnych skutków ich przyjmowania i wyciągnięcia właściwego wniosku, od jakiej dawki zależy wynik (czytaj też: „6 witamin, które są niebezpieczne do podjęcia bez recepty lekarza”).
Aby go utrwalić, konieczne jest utrzymanie aktywności fizycznej – i nie tylko sporty są odpowiednie, ale także spacery w połączeniu z normalizacją snu. Jeśli nie ma przeciwwskazań, sauna jest doskonałym rozwiązaniem. Należy również unikać palenia tytoniu, niezdrowej żywności, alkoholu i produktów zawierających fluor (sól kuchenna, czarna herbata, pasta do zębów z fluorem).
Kluczem do wyeliminowania każdej choroby jest odpowiednia, zbilansowana dieta dostosowana do potrzeb i organizmu. Prowadzenie zdrowego stylu życia może wyeliminować lub zapobiec przyczynom chorób. Co najważniejsze, słuchaj swojego ciała i starannie dobieraj jedzenie i dietę. I, oczywiście, skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety.