Najlepsze sposoby na usunięcie kamienia z czajnika
Kamień w czajniku pojawia się w wyniku osadzania się w nim węglanu wapnia lub węglanu magnezu, podczas gotowania wody zawierającej te minerały. Ma on wpływ na smak napojów oraz żywotność sprzętu, dlatego należy regularnie go usuwać.
Jak usunąć kamień z czajnika?
Aby odkamienić czajnik, można użyć następujących sposobów:
- Ocet
Należy zmieszać ocet z wodą w proporcji 1:1, następnie zagotować wodę i pozostawić czajnik na godzinę. Po tym czasie roztwór można wylać, czajnik wypłukać i jeszcze kilkukrotnie zagotować w nim wodę w celu pozbycia się zapachu octu.
- Kwasek cytrynowy
Należy napełnić połowę czajnika wodą, wsypać opakowanie kwasku cytrynowego, zagotować i pozostawić na co najmniej kilka godzin, po czym wylać płyn, wypłukać i zagotować jeszcze kilka razy.
- Soda oczyszczona
Do pełnego czajnika należy wsypać 3 łyżki sody oczyszczonej i odstawić na kilkanaście minut. Następnie powinno się wypłukać czajnik i zagotować w nim kilkukrotnie wodę.
Czajnik najlepiej odkamieniać systematycznie. Dobrym rozwiązaniem, dzięki któremu kamień nie będzie się tak szybko osadzał, jest używanie dzbanka do wody z filtrem lub zamontowanie filtra odwróconej osmozy.